Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Bogojavljenje, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Bogojavljenje je praznik kojim se obilježava uspomena na Hristovo krštenje na rijeci Jordan i javljanje Boga.

Po krštenju Isusa nebo se otvorilo i  začuo se glas Boga Oca koji je obznanio da je Isus sin njegov. Na Isusa je u vidu goluba sletio Sveti Duh. Zbog toga se na Bogojavljenje pravoslavni vjernici pozdravljaju  sa “Bog se javi – Zaista se Bog javi”.

Riječ je o jednom od najvećih praznika, za koji se vezuju mnogi narodni običaji, kako za sam taj dan, tako i za noć uoči Bogojavljenja.

Otvaranje neba i zamišljanje želja
Najpoznatiji običaj vezan za ovaj praznik je otvaranje neba. Vjeruje se da se dan pred Bogojavljenje, tačnije u ponoć, otvaraju nebesa, a da tada treba da se pogleda u nebo i zamisle želje, za koje se vjeruje da će se ostvariti.
Vjeruje se da treba obratiti pažnju i na san koji se sanja u noći između 18. i 19. januara, jer se tim snom otkrivaju važne tajne i predviđa šta će se dogoditi u bliskoj budućnosti.

Bogojavljenska vodica
Bogojavljenska vodica je po starom vjerovanju ljekovita. Ona se iz crkve nosi kući i može da se pije tokom cijele godine, radi isceljenja, zaštite od bolesti i čišćenja od zla – čišćenja tijela i duše.
Bogojavljenska vodica se pije u tri gutljaja, uz riječi – „U ime Oca /prvi gutljaj/ i Sina /drugi gutljaj/ i Svetoga Duha /uz treći gutljaj/“.
Običaji su uključivali i kupanje, koje se izvodilo u rijeci, pred samo svanuće na Bogojavljenje, radi boljeg zdravlja.

Kupanje u rijeci i trka za Bogojavljenski krst
U rijeku se spušta Časni krst, a ljudi se takmiče ko će prvi da stigne do njega. Vjeruje se da će onaj ko prvi dopliva do Časnog krsta imati sreće tokom cijele godine.
 
Neudate djevojke
Neki od običaja za ovaj praznik odnose se i na neudate djevojke i otkrivanje muškarca koji im je suđen. Naime, veče pred Bogojavljenje djevojke mogu da stave ogledalce ispod jastuka, ako žele da sanjaju mladića za koga će se udati.
Postoji i običaj koji nalaže da djevojke na praznik naprave od tijesta četiri loptice. U tri treba da stave po papirić sa imenom svoje simpatije, a jedan ostavljaju prazan. Te loptice se potom stavljaju u ključalu vodu, i ona koja prva izbije na površinu je prava ljubav djevojke. Ukoliko na površinu ispliva prazna loptica, znači da djevojka još uvijek nije upoznala onog koji joj je suđen.

Predviđanje vremena
Vjeruje se da se na osnovu vremenskih prilika na Bogojavljenje može predvidjeti kakva će godina biti. Ako na Bogojavljenje bude mraza i snijega, godina bi trebalo da bude rodna, dok se vjeruje da vedro vrijeme najavljuje sušnu godinu.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име