MINISTAR NEŠIĆ: Žice i ograde nikome nisu dobro donijele, potrebno naći drugo rješenje

Datum:

Share post:

MINISTAR NEŠIĆ: Žice i ograde nikome nisu dobro donijele, potrebno naći drugo rješenje

-Smatram da to nije dobro rješenje i da je to loša poruka zapadnom Balkanu, samim time i BiH, rekao je, ministar bezbjednosti Nenad Nešić.

Upravljanje migracijama i snažna zaštita vanjskih granica Evropske unije bila je glavna tema na samitu Evropskog vijeća.

Otvoreno protivljenje

Prijedlogu Austrije da se se novcem EU finansira i ograđivanje vanjskih granica žicom usportivio se premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je rekao da ova država ne želi žicu na granici prema BiH.

U izjavi za portal „Avaza“ ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić također je rekao da smatra da ograđivanje granice žicom ne šalje dobru poruku te da se tome protivi i kao ministar, ali i kao čovjek.
– Smatram da to nije dobro rješenje i da je to loša poruka zapadnom Balkanu, samim time i BiH. Nama treba više integracija, a ne više prepreka i ograda. Smatram da EU treba da otvori vrata za finansiranje sredstava za nadzor, kao što su kamere ili detektori kretanja ljudi – rekao je Nešić.

Usmjeriti sredstva

Podsjetio je da Evropska unija ima budžet od šest milijardi eura namijenjen zaštiti vanjskih granica za period od 2021. do 2027. godine.

– Korisnije je da ulaže u neka sredstva nego u žice i ograde. Žice i ograde nikome nisu dobro donijele, pa neće ni EU, a pogotovo ne zapadnom Balkanu – zaključuje Nešić.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: avaz.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Zatvoreni 22. „Dani komedije“ – Najbolji banjalučki „Hrkači“

Pozorišni festival “Dani komedije”, 22. po redu, otvoren je 27. marta u Bijeljini predstavom “Hrkači” Narodnog pozorišta Republike...

SRETEN VUČKOVIĆ: Na području Semberije planirano je da ove godine bude zasijano oko 32.500 hektara zemlje (video)

Sreten Vučković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu po ovlaštenju Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, za portal Dešavanja u Bijeljini govorio...

Francuska arhitektura u Bijeljini

Sinoć je u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ otvorena izložba posvećena francuskoj arhitekturi, kao završni događaj prvih Dana...

Sedma „Primavera“ u Bijeljini (foto)

U Etno-selu „Stanišići“ u toku je sedmi međunarodni muzički festival „Primavera“. Organizator je Udruženje građana ”Muzički umjetnici Semberije”. Manifestacija...