70 LJETA I ZIMA: Vinka i Sava imaju petoro djece, 15 unučadi i 19 praunučadi

Datum:

Share post:

Devedesetogodišnji Vinka i Sava Kovačević iz Beške proslavili su 70 godina braka i za sebe kažu da su najbogatiji i najsrećniji bračni par u Srbiji.Ovu tvrdnju potkrepljuju činjenicom da imaju petoro djece, 15 unučadi i 19 praunučadi. Iako rođeni davne 1930. godine, Vinka i Sava su i dalje vitalni i kažu da su njihovo zdravlje i njihov brak sačuvali sloga i ljubav prema skoro 50 članova najuže porodice u koje, naravno, ubrajaju i brojne snaje i zetove.

Oboje porijeklom iz sela Šadići ispod Vlasenice u istočnoj Bosni, Vinka i Sava su se doselili u Bešku 1975. godine i sada svi njihovi potomci žive u tom sremskom selu, sem najstarijeg sina, koji je oficir u Beogradu, piše Blic.
Čuvajte decu i zdravlje

Vinka kaže da je u životu svašta prošla, da je bilo lijepih i ružnih trenutaka, ali da je sada najsrećnija i najbogatija žena jer su joj suprug, sva djeca, unuci i praunuci živi i zdravi.
– Čitav vijek sam provela sa djecom. Brinula sam o kući i odgajala djecu koja su bila izuzetno dobra. Svi su me uvijek slušali i nikada nisu pravili problema. Oni su svi dobili zlatnu djecu koja me isto slušaju a slušaju me čak i ovi najmlađi praunuci i svi vole da dođu kod nas – sa ponosom priča Vinka.

Upitana da li ima recept za tako dug i skladan brak, Vinka kaže da je u cijeloj toj priči najvažnija žena koja je ključ i tajna uspjeha.

TESTNA REKLAMA

– Jednostavno, tajna uspjeha je žena. Ko bi drugi? Samo mi žene znamo koliko rada i truda uložimo u porodicu i meni se sve to srećom vratilo, pa živim skladno i lijepo. Jedino što mogu jeste da posavetujem mlađe supružnike da se slažu i čuvaju i da čuvaju svoju djecu i njihovo zdravlje. Sve ostalo dođe samo po sebi – poručuje Vinka.

70 ljeta i 70 zima
Sa njom je saglasan i njen životni saputnik Sava, koji kaže da mu je brzo prošlo 70 godina zajedničkog života i da su zajedno svašta pregrmeli za 70 leta i 70 zima.

– Vinka je najzaslužnija za to što imamo tako dobru djecu jer sam ja bio građevinac i teren me je vodio od Čehoslovačke pa sve do Kuvajta, tako da je najveći dio posla padao na njena leđa. Moja žena je uvijek bila malo strožija od mene prema djeci, ali je zato od njih napravila dobre ljude. Pored toga što je djecu gledala, kao mlađi držali smo krave i svinje, radili smo i zemlju. Većinu stvari je moja Vinka rješavala i za to sam joj neizmjerno zahvalan. Uz nju sam naučio da čovjek mora imati puno strpljenja jer kada imate porodicu, jednostavno ne smijete da pravite probleme. Porodica je uvijek na prvom mjestu i to se ne smije zaboraviti – ističe Sava.

Složna porodica

Kaže i da mu je prepuno srce što se redovno cijela porodica okuplja i što su tako složni, ali dodaje da se ponekad šale na njegov račun i pitaju ga da li može sve da ih popamti.– Zadirkuju me i pitaju: djeda, da li znaš svima imena? Naravno da znam. Ipak, desi mi se nekada da omašim nekog od ovih praunučića, ali se poslije sjetim pa nam bude smiješno – kroz smijeh dodaje Sava.
 

Vinka i Sava imaju četiri sina i jednu kćerku od kojih najstariji Petar Kovačević kaže da mu skoro niko ne vjeruje kada kaže da mu roditelji slave 70 godina braka.

– Neizmjerno mi je drago što su dočekali takav jubilej živi i zdravi i što su nas djecu, a mi našu djecu, naučili slozi i pokazali nam kako treba živjeti u braku. Kod njih u kući je uvijek veselo jer svi vole da dolaze. Hvala bogu, ima nas oko 50 u porodici i svi živimo blizu jedni drugih pa uvijek bude nekog druženja – kaže Petar.

Dvorište ko obdanište
To nam potvrđuje i kćerka Pelka Radović, koja ističe da je bilo prelijepo odrastati u skladnoj porodici sa četiri brata u koje gleda kao u ikone.

– Ja sam majka troje djece i baka sedmoro unučadi. Moji roditelji su predivni i za 60 godina života nisam čula da su se svađali. Oni su mi bili uzor i primjer kako treba živjeti u braku. I dan-danas se svi skupljamo kod njih, a ljeti je pogotovo smiješno jer je dvorište puno djece pa izgleda kao obdanište. Još dođu prijatelji i komšije. I svima nam bude srce puno. Poručila bih mladima da rađaju djecu, da ih bude što više i da paze svoje roditelje i da budu uz njih. Tako će sigurno biti srećni – smatra Pelka.

Dejana Ravnjak je četvrta po redu unuka Vinke i Save i kaže da joj je srce puno što su svi zajedno obilježili veliki djedov i babin jubilej zato što se naslušala raznih tužnih priča u kojima su stariji ljudi napušteni i prepušteni sami sebi.


Foto: Privatna arhiva

– Mi smo svi uz babu i djeda i cijelo detinjstvo smo kod njih proveli pošto živimo u komšiluku. Proveli smo sa njima puno lijepih trenutaka i ne sjećam se da smo ikada prisustvovali bilo kakvim svađama jer su imaju skladan i lijep brak a nama unucima su uvijek sve dozvoljavali, bez obzira na to što naši stariji pričaju da je baba Vinka ponekad bila stroga. Prema nama unucima, a pogotovo praunucima nije nikada i sve smo smjeli. Jedino je djeda ponekad vikao da se utišamo kada idu vijesti na televiziji, a on ne čuje i to je bilo sve – prisjeća se Dejana kroz smijeh i kaže da je presrećna zbog babe i djeda.
Milostiva svadba

U narodu su poznate srebrna svadba – 25 godina braka i zlatna godišnjica, kada se proslavlja 50 godina braka, ali su rijetki srećnici poput Vinke i Save koji su nakon dijamantske (60 godina braka) sada proslavili i 70 godina braka, takozvanu milostivu svadbu ,a nadamo se da će dočekati i svadbu nazvanu krunski dragulj, koja se slavi na 75 godina zajedničkog života. U narodu ne postoje nazivi za duže godišnjice od navedenih jer ih vjerovatno niko nije doživio.

Dešabanja u Bijeljini
Izvor: blic.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradonačelnik Petrović predložio Episkopa Fotija za Povelju Grada

Gradonačelnik grada Bijeljina LJubiša Petrović u skladu sa članom 17. stav 3. Odluke o priznanjima u Gradu Bijeljina,...

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima 1. septembra

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u...

AMD slučajno otkrio novu seriju Ryzen 7000 desktop procesora

Ne morate da čekate do jeseni da biste imali predstavu o tome kakvi će AMD-ovi Ryzen 7000 desktop...

AGRO SAVJET: Tikve sudovnjače

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu...