BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Datum:

Share post:

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i Agrarnog fonda.

Prethodno su pomenuti predstavnici bili pozvani da svoje zahtjeve za pomoć, zbog novonastale krizne situacije izazvane sušom, povećanjem cijene goriva i repromaterijala, dostave Odjeljenju za poljoprivredu pri Gradskoj upravi.

Osim diskusije u vezi sa navedenom problematikom, tema sastanka su bili i dalji koraci koje treba preduzeti kako bi se došlo do što povoljnijeg rješenja.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović najoštrije je osudio napuštanje sastanka od strane Direktora Agrarnog fonda i njegovu nezainteresovanost da sa prisutnim poljoprivrednim proizvođačima iznađe rješenje za sanaciju štete prouzrokovane sušom i visokim temperaturama, što je bila i tema i svrha ovog sastanka.

TESTNA REKLAMA

Gradonačelnik je zauzeo čvrst stav da ni Gradska uprava, ni poljoprivrednici ne smiju dozvoliti da se sporna finansijska sredstva zloupotrebe u političke svrhe i po ko zna koji put pozvao na transparentnost u radu svih javnih preduzeća i ustanova, pozivajući se na negativan primjer raspodjele podsticaja poljoprivrednicima 2020. godine.

Gradonačelnik je takođe naglasio da su  materijali za Skupštinu bili spremni još prije dvije nedelje, pogotovo oni koji se tiču poljoprivrede, te da sjednica Skupštine grada nije još uvijek održana isključivo iz razloga nepostojanja kvoruma za njeno održavanje.

Direktor Agrarnog fonda, Zlatan Lazarević, rekao je da je već na početku sastanka (koji je počeo u 10.00 časova) rekao da je u 12.00 časova organizovana prezentacija za koju misli da je jako bitna za poljoprivredne proizvođače, što je njihovo prisustvo i potvrdilo.

„Dvadeset minuta do dvanaest, Gradonačelnik je počeo priču na temu tri miliona koja je Agrarni fond dobio od Kompenzacionog fonda, što nije korektno. To pitanje je već postavio Goran Simić, koji je predstavnik Zadruge Velike Obarske na koje sam već bio odgovorio – to su namjenaska sredstva koja su predviđena za infrastrukturu sela Semberije, odnosno za asfaltiranje i izradu rasvjete s obzirom da je evidentno da Semberija stagnira u posljednje dvije godine. Agrarni fond je dogovorio da ima legalno pravo da se bavi ruralnim razvojem i da postoji ta stavka u budžetu Grada Bijeljina“, objasnio je Lazarević.

PROČITAJTE JOŠ:
Održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije (foto)

Održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije (foto)

Predsjednik Skupštine i Lazarević kao predsjednik komisije za Mjesne zajednice i direktor Agrarnog fonda, u narednih desetak dana, održaće sa svim Savjetima MZ sastanke.

Predsjednik udruženja poljoprivrednih poizvođača Semberije i Majvice Savo Bakajlić, istakao je da je stav udruženja koje zastupa da je najbolje moguće rješenje da se proglasi stanje elementarne nepogode-suša, te da se novopristigla novčana sredstva Agrarnog fonda usmjere na sanaciju posljedica suše, kako bi se poljoprivredni proizvođači oporavili do predstojeće jesenje sjetve.

Goran Simić, poljoprivrednik iz Velike Obarske, nije krio svoje negodovanje zbog najavljenog načina raspodjele pomenutih sredstava Agrarnog Fonda dodajući da je velika šteta da se tako veliki iznos sredstava ne iskoristi za direktnu pomoć poljoprivrednim proizvođačima kako bi pokrili svoje gubitke i uz podršku ušli u jesenju sjetvu koja predstoji.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / gradbijeljina.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dodik: Ja hoću da vidim Republiku Srpsku samu i nezavisnu

Kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras u Vlasenici da Republika Srpska ima šansu...

PETROVIĆ: SDS će rasturiti partiju šaha, figure pokreće narod

-Srpska demokratska stranka, stranka koja će rasturiti partiju šaha u Izbornoj jedinici 6 samo zato jer naše figure...

SPS Bijeljina: Uvjereni u dobre rezultate (foto)

SPS Bijeljina: Uvjereni u dobre rezultate. Druženje sa kandidatima SPS u Bijeljini koje je organizovao Gradski odbor Socijalističke partije...

SPS: Selak posjetio bijeljinski „Pass“ (foto)

Predsjednik Socijalističke partije Srpske i narodni poslanik Goran Selak sa delegacijom SPS posjetio je bijeljinsku kompaniju "Pass" gdje...