31. JANUAR – NACIONALNI DAN BORBE PROTIV DUVANSKOG DIMA

Datum:

Share post:

Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima – 31. januar se u Republici Srpskoj obilježava od njenog postanka.

Svake godine više od 8 miliona ljudi umre od upotrebe duvana. Većina smrtnih slučajeva povezanih sa duvanom dešava se u zemljama sa niskim i srednjim prihodima, koje su često mete intenzivnog uticaja i marketinga duvanske industrije.

Nikotin sadržan u duvanu izaziva veliku zavisnost, a upotreba duvana je glavni faktor rizika za kardiovaskularne i respiratorne bolesti, te preko 20 različitih tipova ili podtipova malignih oboljenja. Već više od pola vijeka postoje čvrsti naučni dokazi da pušenje uzrokuje nastanak različitih malignih oboljenja kao što su karcinom bronha, grkljana i ždrijela, usne šupljine i jednjaka.

Pušenje je pored nedostatka fizičke aktivnosti i nepravilne ishrane vodeći faktor rizika za razvoj različitih kardiovaskularnih oboljenja kao što su infarkt miokarda, bolesti krvnih žila i periferne cirkulacije. Pušenje je u velikoj mjeri odgovorno za oboljevanje organa za disanje i značajan je faktor rizika za moždani udar.

Ne treba zanemariti ni negativne posljedice koje pušenje ima na reproduktivno zdravlje muškaraca i žena. Kod muškaraca pušenje može izazvati impotenciju i neplodnost. Takođe, dokazano je da majke, koje su pušile u trudnoći, rađaju djecu manje porođajne težine, koja su pod većim rizikom obolijevanja od bronhitisa i astme.

Manje je poznato da upotreba duvana takođe može biti smrtonosan za nepušače. Pored aktivnog pušenja, štetne posljedice za zdravlje ima i pasivno pušenje odnosno izloženost duvanskom dimu. U duvanskom dimu se nalazi preko 4000 štetnih hemijskih supstanci od kojih su mnoge toksične, a preko 50 je kancerogeno. Nepušači koji su svakodnevno izloženi duvanskom dimu imaju gotovo isti rizik za oboljevanje kao i pušači. Izloženost pasivnom pušenju je špovezana sa 1,2 miliona smrtnih slučajeva godišnje.

Svake godine zbog bolesti povezanih sa pasivnim pušenjem umire 65.000 djece. Pušenje tokom trudnoće može dovesti do doživotnih zdravstvenih problema djece.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski vatrogasci spasili ruku bebi od 13 mjeseci

Bijeljinski vatrogasci uvijek u službi svojih sugrađana. Ovaj putu u službi i pomoći spašavanja mlade ručice tinaest mjesečnog dječaka...

Vatrogasci u Bijeljini od početka godine imali 60 intervencija

Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina je od početka godine imala ukupno 60 intervencija, rekao je Srni starješina ove jedinice...

BO RS, OSTOJIĆ: Pohranjivanjem arhive u Sarajevo došlo bi do još veće zloupotrebe

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Radan Ostojić smatra da bi pohranjivanjem arhiva Haškog tribunala u Sarajevu došlo...

LUKIĆ, DNS: Podržaću usvajanje Odluke o „GTC“ naselju – ovo pitanje mora da bude iznad politike!

Gradska skupština razmatraće sutra Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na privatizaciju stanova u vlasništu Grada Bijeljine u naselju...