ZLOČIN BEZ KAZNE: 31 GODINA “TUZLANSKE KOLONE“ (foto)

Datum:

Share post:

U Tuzli je danas obilježena 31. godišnica stradanja vojnika JNA u „Tuzlanskoj kolini“.Jedan od šest stotina učesnika „Tuzlanske kolone“ bio je i Miodrag Stojanović, koji je rođen u Tuzli i koji je radio u tuzlanskoj kasarni. Tokom pomenute akcije povlačenja bio je ranjen i zarobljen.

Prisjetivši se početka povlačenja, Stojanović je rekao da je bilo dogovoreno da dođu u Požarnicu, mirno i bez bilo kakvih provokacija i sukoba, međutim ishod je bio sasvim drugačiji – kolona vojnika napadnuta je na raskršću u Brčanskoj malti.

On nije krio razočaranje zbog činjenice da počinioci nisu kažnjeni, kaže da je u Tužilaštvu bio dva puta u svojstvu svjedoka, ali da se sve završilo samo na tome.

Obraćajući se prisutnima, savjetnik gradonačelnika Bijeljine, Radoslav Ostojić, kazao je da su vojnici kojima se danas izražavaju pomen i poštovanje, zaslužni za postojanje i odbranu Republike Srpske, jer su svojom žrtvom označili početak borbe za slobodu i opstanak.

– Vjerujem da je i poslije toliko godina teško pronaći utjehu, ali porodice, prijatelji i saborci ubijenih vojnika treba da budu ponosni na njih, jer su poginuli na pravdi Boga, ničim ne zasluživši takvu sudbinu. Čiste duše i čistih ruku su otišli na neki bolji svijet, a mi treba da se zapitamo da li možemo bolje braniti našu Republiku od drugih i od nas samih. Bolja Republika Srpska je jedini način da se odužimo mučenicima iz Tuzlanske kolone – rekao je Ostojić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Radan Ostojić, rekao je danas u Tuzli da u traženju pravde i borbi da izvršioci zločina budu kažnjeni srpski narod neće posustati, bez obzira što je prošlo više od tri decenije.

– I danas, kao i proteklih godina, okupili smo se na ovom mjestu da u slavu i čast nevino stradalih vojnika položimo ruže, pomolimo se i odamo dužnu počast. Okupljanjem u Tuzli i ispred Kosturnice u Pučilama, želimo da podsjetimo da je ovo jedan od zločina koji se desio na teritoriji BiH, a za koji trideset i jednu godinu čekamo pravdu – istakao je Ostojić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske, Danijel Egić, ponovio je da izvršioci ovog zločina još uvijek nisu kažnjeni, tako da je ovo još jedan u nizu zločina bez kazne poslije Odbrambeno-otadžbinskog rata.

– Žrtve i porodice poginulih i ranjenih i dalje, nažalost, čekaju pravdu. Poput zločina u Dobrovoljačkoj ulici, ni ovaj nije dobio sudski epilog – rekao je Egić i dodao da je ovo zločin bez presedana, jer je na dogovoreno primirje i povlačenje vojnika JNA iz Tuzle odgovoreno suprotno – mladi vojnici su napadnuti, mnogi su izgubili živote ili ostali trajni invalidi.

Naglasivši da će Republika Srpska uvijek obilježavati ovaj dan, Egić je istakao da nema posustajanja u borbi za pravdu, dok svi počinioci ne budu kažnjeni za svoja zlodjela.

Potpredsjednik Skupštine Republike Srpske, Petko Rankić, podsjetio je da je su u koloni ubijena  predeset i četiri vojnika, ranjeno njih osamdeset, a da je više od 120 bilo zarobljeno. On je  naglasio da je jedino što decenijama traži srpski narod pravda koja treba da bude jednaka prema svima – prema pripadnicima svih naroda u BiH.

Osim pri okupljanju u Tuzli, pomen stradalim vojnicima održan je i na Gradskom groblju u Pučilama.

Učesnik „Tuzlanske kolone“ bio je i Radojica Ilić, koji je poslije napada ostao invalid četvrte kategorije. On je na današnjem skupu u Pučilama rekao da više nije sigurno šta, po ovom pitanju, može da se očekuje od pravosuđa BiH i apelovao na nadležne da nastave u traganju za istinom, u cilju kažnjavanja počinilaca i napomenuo da su svjedoci masakra brojni.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Šta je sve Đoković zaradio od plasmana u polufinale Rolan Garosa

Novak Đoković se plasirao u polufinale Rolan Garosa pošto je sa 3:1 pobijedio Rusa Karena Kačanova, a od...

DODIK: Ponosan sam na orden iz Rusije (foto)

Milorad Dodik, predsjednik RS, naveo je da je ponosan što ga je Vladimir Putin, ruski predsjednik, odlikovao Ordenom...

GRADONAČELNIK BIJELJINE ODGOVORIO MINISTARSTVU FINANSIJA: Da li da se smijem ili da plačem? (foto)

Nakon saopštenja za javnost Ministarstva finansija da je Vlada Republike Srpske putem elektronske aplikacije za izradu nacrta programa...

DA VAM SE ZAVRTI: Lista političara (multi)milionera u Srpskoj sve duža, za neke od njih čućete prvi put

Prva asocijacija za najpoznatije političare u BiH jeste njihovo lično bogatstvo. Ali, mnogo je više onih iz drugog...