28. godina od stvaranja Savezne Republike Jugoslavije

Datum:

Share post:

Savezna Republika Jugoslavija (skraćeno SR Jugoslavija ili SRJ) je stvorena 27. aprila 1992. godine, odlukom Skupštine SFRJ. Bila je zajednička država Republike Srbije i Republike Crne Gore. Vojvodina i Kosovo i Metohija imale su, usljed multietničnosti, status autonomnih pokrajina u okviru Republike Srbije, ali sa mnogo manje nadležnosti, u odnosu na one iz vremena SFRJ.

Savezna Republika Jugoslavija je nastala raspadom SFRJ, početkom devedesetih godina 20. vijeka i postojala je sve do februara 2003. godine, kada je stvorena državna zajednica sa imenom Srbija i Crna Gora.

SFRJ se raspala u oružanim sukobima koji su počeli u martu 1991. godine, a sa proglašenjem nezavisnosti republika Slovenije i Hrvatske, prerasli su u građanske ratove.

U sukobe u SFRJ se umiješala EZ (EU). Pod pokroviteljstvom Evropske zajednice, od septembra 1991. godine, kratkotrajnim sastankom u Hagu, u Palati mira, počela je sa radom Međunarodna konferencija o Jugoslaviji. Tako je počela višemjesečna konferencija sa prekidima sa nazivom Haška ili Haško-briselska konferencija. U Hagu 18. oktobra 1991. godine, tadašnji predsjedavajući konferencije, Piter Karington, predložio je da sve jugoslovenske republike dobiju nezavisnost i to bez mijenjanja republičkih granica. Predsednik Srbije, Slobodan Milošević, odbio je da prihvati taj prijedlog, jer je Srbima koji su na velikim područjima Hrvatske, Bosne i Hercegovine bili većina, time oduzimano pravo da nastave da žive u jedinstvenoj državi SFRJ, a prednost je data pravu republika da se odvoje od SFRJ. Slobodan Milošević nije dovodio u pitanje prava na odvajanje Slovenije i Makedonije.

Poslije početka priznavanja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske u januaru 1992. godine, vlada Srbije pozvala je predsjednike vlada Crne Gore, Makedonije i BiH da razgovaraju o nastavku postojanja Jugoslavije, ali predstavnici Makedonije nisu se odazvali, kao ni predstavnici Muslimana i Hrvata iz BiH. Republike Srbija i Crna Gora nisu pozvale na razgovore Republiku srpskog naroda BiH, ali ni Republiku Srpsku Krajinu.

Samo predstavnici Srbije i Crne Gore su od kraja februara 1992. godine počeli pripreme za izradu ustava nove Jugoslavije, a pisali su ga od marta 1992. godine na Žabljaku u Crnoj Gori. Sredinom aprila 1992. godine, nacrt Ustava nove države je završen i proslijeđen republičkim parlamentima koji su ga usvojili. Međutim, važno je napomenuti da je u Crnoj Gori održan referendum 1. marta 1992. na kome se većina građana izjasnili da Crna Gora uđe u federaciju sa Srbijom, a u Srbiji sličan referendum nije održan.

Dana 27. aprila 1992. godine, u Beogradu preostali članovi Saveznog veća Skupštine SFRJ, u kojoj su bili poslanici iz Srbije i Crne Gore, proglasili su Ustav Savezne Republike Jugoslavije.

Prema Ustavu Savezne Republike Jugoslavije, zastava nove države ostala je ista kao i zastava njene prethodnice — samo bez petokrake zvijezde, a himna je ostala „Hej, Sloveni“. Novi grb je postao dvoglavi orao u čijem su centru bili istorijski detalji sa grbova dvije republike.

Zadržavanje u imenu države riječi „Jugoslavija“, koja je pokazivala kontinuitet u odnosu na prethodne dvije države- Kraljevinu Jugoslaviju i SFRJ nije lako prihvaćeno. U službenim dokumentima često se pored službenog imena SRJ javljaju imena članica federacije „Republika Srbija, Republika Crna Gora“ ili „Savezna Republika Jugoslavija (Srbija i Crna Gora)”, ali i drugi nazivi kao što su „prostor Bivše Jugoslavije“, „ostatak Jugoslavije“, nerijetko i kasniji naziv države – „Srbija i Crna Gora“, ili samo „Srbija“.

Ubrzo posle proglašenja SRJ se suočila sa velikim teškoćama. Na početku građanskog rata u BiH u Sarajevu jedan incident u kome je poginulo 16 lica doveo je do osude SRJ u Savetu Bezbjednosti UN.

Savezna Republika Jugoslavija je pokrivala površinu od 102.173 km². Ukupna dužina granica sa okolnim zemljama iznosila je oko 2.586 kilometara. Od toga oko 544 kilometara bila je granica sa Rumunijom, oko 166 kilometara bila je granica sa Mađarskom, oko 371 kilometara bila je granica sa Bugarskom, oko 252 kilometara bila je granica sa Makedonijom, oko 310 kilometara bila je granica sa Albanijom, oko 599 kilometara bila je granica sa Bosnom i Hercegovinom, to jest Republikom Srpskom (od 1992. godine do 1995. godine) i oko 345 kilometara bila je granica sa Hrvatskom, a SRJ je imala i oko 294 kilometara obale Jadranskog mora.

Najveća reka koja je tekla kroz SRJ bio je Dunav, koji je kroz SRJ proticao u dužini od oko 388 kilometara, od njegove ukupne dužine od oko 2.883 kilometara, a najduža reka koja je cijelom svojom dužinom oko 304 kilometara proticala kroz SRJ bila je Južna Morava.

Zvaničnici SR Jugoslavije, Republike Srbije i Republike Crne Gore, uz prisustvo Visokog predstavnika Evropske unije, 14. marta 2002. godine, potpisali su Polazne osnove za preuređenje odnosa Srbije i Crne Gore, kojima je predviđeno da SRJ ubuduće nosi naziv Srbija i Crna Gora (SCG), dok je 2006. godine Crna Gora proglasila nezavisnost poslije uspješnog referenduma o razdvajanju od Srbije. Srbija je tada postala pravni naslednik SRJ odnosno SCG.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...