Šampionat u držanju kupusa: Kako je fotografija reportera Srpskainfo kumovala uvođenju novog sporta u Semberiji

Nije olimpijska disciplina, ali je u Bijeljini i Semberiji izazvala više pažnje nego mnogi svjetski sportski spektakli. Otkako je na tradicionalnom narodnom takmičenju uvedeno kao novi „sport“, držanje kupusa je apsolutni hit.

(FOTO) Šampionat u držanju kupusa: Kako je fotografija reportera Srpskainfo kumovala uvođenju novog sporta u Semberiji
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Sve je počelo kada je Gradska uprava Bijeljine odlučila da obnovi tradicionalnu manifestaciju “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju”. Uz tradicionalna nadmetanja, ko što su nadvlačenje konopca i skok u dalj iz mjesta, uvedena je i nova kategorija: takmičenje u držanju kupusa.

I odmah su krenule rasprave.

prodaja kupusa
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Jest da je semberski kupus nadaleko poznat, kao što smo i mi poznati kao “kupusari”, ali da izmišljamo novi sport, to je ipak malo previše – komentarisali su Semberci.

Na pitanje “kome je to palo na pamet” jasnog odgovora nema, ali svi su ubijeđeni da je povod za uvođenje novog “sporta” fotografija na kojoj gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, nasmijan i dobro raspoložen, u rukama drži dvije glavice kupusa, uzgojene na njegovom porodičnom imanju.

Ni kad je takmičenje završeno rasprave nisu utihnule, a posebno su se rasplamsale na slavskim ručkovima i okupljanjima o Svetom Pantelejmonu.

Podsjećamo, u petak je proslavljena krsna slava Bijeljine, ali Pantelino je i slava brojnih porodica u Semberiji, pa je pola Bijeljine tog dana “bacilo noge pod sto”. Naravno uz dobar zalogaj i živopisne priče druženja su nastavljena i tokom vikenda.

Upravo na Pantelino je je ekipa Srspkainfo boravila u Bijeljini i tu smo, razgovarajući sa građanima, čuli i priču o fotografiji, koja je postala ultimativni hit.

– Danima traju rasprave otkud ta fotografija. Čak su padale i opklade ne temu: je li to fotomontaža ili “prava” slika – rekla je jedna simpatična Bijeljinka, koja nije bila svjesna da razgovara sa – autorom fotografije.

Fotografiju, koja je po svemu sudeći “kumovala” uvođenju novog “sporta” u Semberiji, snimio je Siniša Pašalić, nagrađivani fotoreporter Srpskainfo prije višeod 3 godine. Prvi put je objavljana na Srpskainfo u februaru 2021.

FOTO: VELIBOR TRIPIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: VELIBOR TRIPIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Nije fotomontaža, to je jedan kroz jedan moja fotografija, bila je i na izložbi, koju sam priredio u Banskom dvoru u Banjaluci, povodom 25 godina rada – objasnio je Siniša.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

A Semberci, sa kojima je razgovarao, bili su zadovoljni što su razrješili misteriju i što sada znaju ono što drugi ne znaju.

Ova skaska govori mnogo i o “narodnom običaju” da se zanimljive fotografije nemilice objavljuju i šeruju, bez potpisa i dozvole autora, što je kršenje autorskih prava. Ali, to je već drugi par opanaka.

Uglavnom, u bijeljinskom selu Brodac je održano prvo takmičenje u držanju kupusa.

Propozicije su bile jasne: ruke ispružene, a u svakoj ruci po jedna glavica od 1,5 kilogram. Ko izdrži najduže, pobjeđuje. Ukupan fond nagrada 1.600 KM: pobjedniku 800 KM, ostatak dijele osvajači drugog i trećeg mjesta.

Na zvaničnoj veb stranici Grada Bijeljina je objavljeno da je na takmičenju, održanom u selu Brodac, pobijedio predstavnik Patkovače, dok je takmičar iz Zagona bio drugi, a kupusar iz Dragaljevca treći.

Imena šampiona nisu objavljena, a ni njihove fotografije, tako da je najpoznatiji držač kupusa ostao – gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

1 KOMENTAR

  1. Fotografija je simpatična. Možda neko misli da je previše prosta ali čovjek se slikao sa simbolom Semberije nasmijan. Znam i ja za odjelo i ozbiljnost ali ovo mu je samo dobra reklama. Ako je ovo kontroverza političara, onda kao da ju je sam birao.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име