12. april: DAN SJEĆANJA na ruske dobrovoljce koji su dali život za srpski narod

Datum:

Share post:

12. aprila 1877. godine ruski imperator Aleksandar II je objavio rat Turskoj, a tom događaju je prethodio i jak dobrovoljački pokret Rusa na Balkanu, što je i razlog da se upravo ovaj datum proslavlja kao Dan sećanja na ruske dobrovoljce.

Jedan od simbola ruskog dobrovoljačkog pokreta na Balkanu je svakako ruska bolničarka Drinske divizije Darja Aleksandrovna Korobkina koja je poginula pomažući srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu.

U znak zahvalnosti, više od jednog veka kasnije, heroini „Bitke pod oblacima“ podignut je spomenik na mestu gde je
kao velika heroina koja je u jednom danu umela da previje i 150 ranjenika.

„Lepa, mlada, iz ugledne porodice poginula 2. oktobra 1914. 

TESTNA REKLAMA

Ova mlada Ruskinja ostaće upamćena, došla je iz Petrograda da vida rane srpskim vojnicima. To je tako karakteristično za naše narode koji imaju posebna osećanja – saosećanje, patriotizam, bratski odnos između Rusa i Srba“, govorio je o podvigu Korobkine ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin. 

Srpski pesnik Milosav Jelić je o 26-godišnjoj Darji govorio da je vojnicima bila kao rođena sestra, a pokušavajući da ih uteši i olakša im bol govorila je „kad bi samo Rusi znali za ove muke, požurili bi preko Karpata“.
 
Spomenik hrabroj ruskoj bolničarki koja je stradala na čuvenoj Koti 708 – Eminove vode je postavljen nedaleko od spomen-kosturnice gučevskim junacima.

U Višegradu postoji spomenik dobrovoljcima iz Ruske Federacije koji su poginuli u ratu u BiH 1992-1995. U intervjuu za list Rossiйskaя Gazeta predsednik Boračke organizacije Republike Srpske, general Milomir Savčić je rekao da će se srpski narod uvek sećati ruske braće koja su se žrtvovala u najtežim trenucima novije istorije RS.

 „Mnogi su Rusi ostali da leže u našoj zemlji kao večiti zaštitnici srpske slobode i teritorije. Za to smo im beskrajno zahvalni“, rekao je general.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rs.rbth.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...

KMF Radnik Bijeljina ima još jednog reprezentativca

Da se u ekipi KMF Radnik MD Shop ozbiljno radi, to pokazuju rezultati u prethodne dvije sezone, ali...

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina 24. avgusta

15. redovna sjednica Skupštine Grada Bijeljina zakazana je za 24. avgust sa početkom u 10.00 časova u Skupštinskoj...

BIJELJINA: LISTA.BA te nagrađuje – osvoji iPhone 13 Max Pro, Televizor ili Tablet

www.Lista.ba  te NAGRAĐUJE SA: 1. iPhone 13 Max Pro, 2. Televizorom 40 inča Android, 3. Tabletom Lenovo 10 inča Ukoliko zeliš da...