116. godina od osnovanja Svjetske međunarodne fudbalske asocijacije – FIFA

Datum:

Share post:

Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija, poznata po svom akronimu FIFA, međunarodno je vladajuće tijelo udruženja svjetskog fudbala i osnovano 21. maja 1904. godine. Sjedište joj je u Cirihu, u Švajcarskoj, a njen trenutni predsjednik je Švajcarac italijanskog porekla Đani Infantino. FIFA je odgovorna za organizaciju i vođenje najvećih fudbalskih međunarodnih takmičenja, najvažnije od svih svjetsko prvenstvo, koje se održava od 1930. godine.

FIFA ima 211 članova, što je 17 više od Ujedinjenih nacija i šest više od Međunarodnog olimpijskog komiteta, dok ima tri manje od Međunarodne asocijacije atletskih federacija. FIFA je udruženje osnovano pod zakonima Švajcarske. Sedište joj je u Cirihu.

 
Vrhovno tijelo organizacije je kongres FIFA, koji je sastavljen od predstavnika svakog pridruženog člana. Kongres se okuplja na redovnom zasjedanju jednom godišnje, i dodatno, vanredne sjednice se održavaju jednom godišnje od 1998. Samo kongres može da donese promjenu statuta FIFA.

Kongres bira predsjednika FIFA, generalnog sekretara i ostale članove FIFA-inog izvršnog odbora. Predsjednik i generalni sekretar su glavne funkcije FIFA, a zaduženi su za svakodnevnu administraciju, koju sprovodi Generalni sekretarijat, sa svojim osobljem koji broji oko 280 članova. Izvršni odbor FIFA, kojim predsjedava predsjednik, je glavni organ koji donosi odluke organizacije u intervalima od Kongresa. FIFA organizaciona struktura se takođe sastoji od nekoliko drugih organa, u nadležnosti Izvršnog odbora ili kreirani od strane Kongresa kao stalne komisije. Neki od njih su Odbor za finansije, Disciplinska komisija, Sudijski komitet itd.

Pored navedenih institucija postoji šest kontinentalnih udruženja koja prate i nadgledaju razvoj fudbala u različitim kontinentima i regionima svijeta. Nacionalni savezi, a ne kontinentalne konfederacije, su članovi FIFA. Kontinentalne konfederacije su predviđene statutom FIFA, a članstvo u konfederaciji je preduslov za članstvo u FIFA.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DODIK – POTPISAĆU: Nova sjednica Kolegijuma NS RS, na dnevnom redu Izborni zakon RS

U ovim trenucima u NS RS počela je sjednica Kolegijuma, a kako saznajemo, tema je Izborni zakon Republike...

MILIČEVIĆ: SDS žrtvovao sebe za Srpsku, a vi niste spremni na to!

"Srpska demokratska stranka 2006. godine, a počev od 2004. godine bila je u veoma teškoj situaciji suočena sa...

Janjić uručio dres ’’ŽIĆI’’ Miražiću, LEGENDI FK ’’Radnik” Bijeljina

Danas je prostorije FK Radnik posjetio Živorad Žića Miražić, i tom prilikom mu je personalizovani dres uručio direktor...

Radislav Jovičić na IV Međunarodnom naučnom skupu “Savremeni izazovi i prijetnje bezbjednosti” (foto)

-Velika mi je čast biti učesnik današnje konferencije na ovom našem, prestižnom Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci, na...