10 bolesti koje se prenose s "koljena na koljeno"

Datum:

Share post:

Ako se pitate da li ste pod povišenim rizikom od dobijanja pojedinih bolesti, zato što u bližoj porodici imate nekoga ko od njih pati, niste zabrinuti bez razloga, i trebalo bi da povedete računa o prevenciji.
 

Nemojte odlagati razgovor o tome sa svojim ljekarom. Možda se ispostavi da nemate nikakvog razloga za brigu, a ako ima – bolje je da toga budete svjesni na vrijeme, tako da možete da promijenite životne navike, ukoliko je to neophodno.

Donosimo vam listu 10 najčešćih bolesti i zdravstvenih stanja o kojima bi trebalo da se informišete, ukoliko neko od članova vaše porodice pati od njih.

Ovo nije konačna lista, naravno, i na njoj se ne nalaze bolesti koje su očigledno genetski uslovljene, poput Hantingtonove bolesti, ili cistične fibroze na primjer.

Jako je važno da razgovarate sa roditeljima i bliskom rođacima, o tome da li se u vašoj porodici neka od ovih stanja javljaju, i ako je to slučaj, da o tome porazgovarate sa svojim ljekarom i vidite možete li nešto da uradite da smanjite rizik od razboljevanja.

TESTNA REKLAMA

Grubo govoreći, što je bliskije krvno srodstvo, i što je mlađa osoba kod koje se bolest pojavila, to je viši rizik po zdravlje. Dakle, ako je vaša majka imala određeni zdravstveni problem u tridesetim godinama, rizik po vaše zdravlje je viši nego ako je taj isti problem imala vaša dalja rođaka u svojim '80.

Kancer
Ovo je, prirodno, bolest koja izaziva veliku zabrinutost. Ali, svega nekoliko tipova kancera prenose se kroz generacije jedne porodice. Na prvom mjestu, tu je rak dojke, i ako je vaša majka, tetka, sestra ili baka imala rak dojke, naročito ako ga je imala u mlađem životnom dobu, jako je važno da idete na redovne preventivne preglede. Nemojte da se "kockate".

Još jedan čest tip kancera koji se prenosi u porodici je rak debelog crijeva, i ponovo starosna dob i broj članova jedne porodice kod kojih se javio imaju veliki značaj za određivanje potencijalnog rizika kod pojedinca.

Rak jajnika, takođe. Ukoliko imate slučajeve raka jajnika u porodici, važno je da se radi skrinig, i o tome morate obavijestiti svog ginekologa.

Rak prostate takođe se ponekad javlja iz generacije u generaciju, i ako se ovaj tip kancera javio kod nekog od bliskih srodnika u mlađim godinama (recimo, kod vašeg brata, oca, ujaka, strica u '40. ili '50. godinama), jako je važno da počnete da se kontrolišete redovno, već poslije 30. rođendana.

Kardiovaskularne bolesti
Ovo uključuje i moždane udare i bolesti srca. Postoji mnogo faktora koji doprinose ukupnom riziku, uključujući i životne navike, kao što su pušenje, neaktivnost ili nepravilna ishrana. Ali, nasljeđuje se sklonost ka kardiovaskularnim bolestima, naročito kroz povišen krvni pritisak i povišen holesterol.

Vaš ljekar trebalo bi da obrati pažnju na vaš krvni pritisak i nivo holesterola, ukoliko imate istoriju kardiovaskularnih bolesti u porodici.

Dobra stvar je što kod kardiovaskularnih bolesti možete mnogo toga da uradite prosto promjenom životnih navika.

Osteoporoza
Preuranjeno "trošenje" kostiju je nešto što se često javlja u više generacija u jednoj porodici. Jednostavan način da provjerite kako stoje stvari je da poslije 40. godine odete na test koji provjerava gustinu kostiju. Ovo je naročito važno za žene, pošto je kod njih rizik od osteoporoze viši nego kod muškaraca.

Problemi sa vidom
Katarakta, glaukom i makularna degeneracija oka su među glavnim uzrocima gubitka vida. Rano otkrivanje je od ključne važnosti za tok liječenja, pa ako se ove bolesti javljaju u vašoj porodici, idite na redovne oftalmološke preglede jednom godišnje.

Artritis
Neki tipovi artritisa javljaju se zbog "istrošenosti" zglobova zbog godina na primjer, ali, giht, reumatoidni artritis iankilozni spondilitis su i genetski uslovljeni.

Demencija
Dobra vijest je da iako se u rijetkim slučajevima demencija, uključujući i potkategoriju u vidu Alchajmerove bolesti, nasljeđuje, u najvećem broju slučajeva ove bolesti javljaju se sporadično, i ne povećavaju previše rizik kod ostalih članova porodice.

Krvni ugrušci
Ako je neko od članova vaše porodice imao ozbiljniji problem sa stvaranjem ugrušaka u krvi (duboku vensku trombozu ili emboliju pluća, na primjer), važno je da vaš ljekar to zna. Abnormalnosti u vezi sa zgrušavanjem krvi mogu da budu nasledne, a relativno se lako otkrivaju jednostavnom analizom krvi.

Dijabetes
Navike i način života ovde imaju važnu ulogu, ali nasljedni faktor definitivno utiče na dijabetes, i to značajno. Što ranije toga postanete svjesni, i što ranije uvedete promjene u načinu ishrane i stepenu fizičke aktivnosti, to je manji rizik od komplikacija kasnije.

Problemi sa menstruacijom
Neće se svi problemi vezani za reproduktivno zdravlje prenositi po ženskoj liniji, ali sklonost ka bolnim menstruacijama, endometriozi ili sindromu policističnih jajnika je i genetski određena.

Autoimune bolesti
Ova velika grupa stanja koja uključuje bolesti poput lupusa, problema sa štitastom žlijezdom i celijakiju, na primjer, često se prenosi kroz generacije u jednoj proodici. Ako neko od članova vaše porodice ima neku autoimunu bolest, o tome morate obavijestiti svog ljekara.

Na neka od ovih stanja ne možete uticati previše, ali za mnoge od ovih bolesti faktore rizika možete značajno umanjiti ako promijenite životne navike i pridržavate se savjeta ljekara u vezi sa prevencijom.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...