Svake godine 1. decembra obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Ljudi širom svijeta se ujedinjuju kako bi pružili podršku osobama koje žive sa HIV-om i sjetili se onih koji su život izgubili od AIDS-a. Ovaj datum se tiče svih nas i svi možemo doprinijeti većoj svjesti o ovom problemu kao i poboljšanju uslova za zaražene i oboljele osobe.

U Bosni i Hercegovini prvi slučaj infekcije HIV-om je zabilježen 1986. godine. Godišnje se prosječno registuje 20-25 novih HIV infekcija.

SIDA (eng. AIDS) je sindrom stečene imunodeficijencije, to je polno prenosiva bolesti koja predstavlja poslednji stadijum infekcije organizma virusom HIV-a, a karakteriše ga progresivno slabljenje imunog sistema što pojedinca čini podložnim širokom spektru infekcija i tumora. HIV pozitivna osoba je zaražena virusom HIV-a, ali to još ne znači da ima SIDU. Do pojave bolesti može da prođe vremenski period od 2 do 10 godina. HIV pozitivna osoba može da izgleda potpuno zdravo, sposobno za rad i bilo koju drugu aktivnost poput zdravih osoba.

Virus se najčešće prenosi polnim putem, tokom nezaštićenog seksualnog kontakta sa HIV pozitivnom osobom bez upotrebe kondoma. Može se prenijeti preko kontakta sa zaraženom krvlju, korištenjem nesterilnog pribora za ubrizgavanje psihoaktivnih supstanci, tetoviranjem nesterilnim priborom, preko menstrualne krvi itd.

U liječenju se koristi antiretrovirusna terapija koja ne može dovesti do izliječenja infekcije, ali djeluje na usporavanje razmnožavanja virusa. Osnovni cilj je smanjiti količinu virusa u krvi i time postići usporavanje bolesti.

Dr Milan Arsenović, specijalista ginekologije i akušerstva
Ambulanta za specijalističke konsultacije iz ginekologije Doma zdravlja Bijeljina

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име